Skoči na glavno vsebino

V mesecu januarju smo do dobra spoznali življenje in vrste dinozavrov, tako da smo se v mesecu februarju podali na raziskovanje kako so dinozavri izumrli in raziskovali njihova okostja in iskali fosile.

Na začetku smo si pogledali gledališko predstavo o izumrtju dinozavrov. Opazovali smo kako je na Zemljo padel komet in kako so bruhali vulkani. Na koncu predstave pa smo pod podlago odkrili dinozavrova okostja in takoj smo se podali na izkopavanje.

Ugotovili smo, da je izkopavanje okostji zelo zahtevno delo. Spoznali smo poklic paleotologa in se tudi sami spremenili v prave male raziskovalce. Izkopavanje je od nas zahtevalo kar veliko truda, ampak smo bili dovolj vztrajni in vsak dan smo izkopali kakšno novo okostje. Ker že veliko vemo smo vsako okostje seveda tudi prepoznali in poimenovali.  Z odtiskovanjem različnih materialov pa smo si izdelali tudi svoje fosile, ki smo jih nato z ustreznimi pripomočki iskali v pesku.

Seveda pa smo preizkusili tudi kako deluje vulkan. S pomočjo kisa in soda bikarbone smo ustvarili pravo bruhanje vulkana, nato pa smo dodali še rdečo barvo in tako v igralnici ustvarili pravo vročo lavo.

Dobili smo tudi zelo zahtevno nalogo. Podali smo se na kviz o dinozavrih in na koncu smo iskali še skrit zaklad. Kviz je vseboval vprašanja o vrstah dinozavrov in njihovih značilnostih. Ta vprašanja so bila za nas mala malica. In tako smo se po zaključku kviza veselili zaklada, ogromnega dinozavrovega jajca. Iz tega jajca pa smo lahko izkopavali male dinozavre in si jih nato odnesli domov.

Prebirali smo tudi veliko knjig o dinozavrih. Najbolj pa nas je navdušila pravljica o Piku dinozavru. Ker nam je bil tako všeč, smo se odločili, da si bomo tudi mi izdelali svojega Pika dinozavra. Izdelali smo ga iz škatelj za zdravila in ga nato še pobarvali. Zdaj pa krasi našo garderobo vrtca.

Spisala Maja Gudlin

Dostopnost